Κεντρικές ομιλίες

Απ’ τα λειτουργικά συστήματα και τους σύγχρονους επεξεργαστές μέχρι το διάστημα, σε hackerspaces, μεγάλες εταιρίες και ερευνητικά κέντρα, οι ανοιχτές τεχνολογίες αλλάζουν το κόσμο γύρω μας καθημερινά. Στο FOSSCOMM 2018 θα έχουμε την τιμή και τη τύχη να γνωρίσουμε μερικούς απ’ τους πρωταγωνιστές αυτής της αλλαγής και να ακούσουμε τις ιστορίες τους.

Διομήδης Σπινέλλης

Διομήδης Σπινέλλης

Διομήδης Σπινέλλης

Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντής του εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab) και αρχισυντάκτης του περιοδικού IEEE Software. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του FreeBSD, καθώς και εργαλείων και βιβλιοθηκών που διανέμονται ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ενώ έχει κερδίσει (τέσσερις φορές) και το International Obfuscated C Contest. Εκτός από κώδικα έχει γράψει και αρκετά βιβλία σχετικά με την ανάπτυξη και την ποιότητα κώδικα από τα οποία δυο έχουν βραβευτεί με το Software Development Productivity Award. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν εργαλεία και τεχνικές προγραμματισμού, ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου και τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους, καθώς και ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Στη ομιλία του, ο κος. Σπινέλλης θα μας παρουσιάσει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του λειτουργικού συστήματος UNIX απ’ το 1970 μέχρι σήμερα. Το UNIX έχει αξιοσημείωτη επιρροή στα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούμε, ιδιαίτερα στα συστήματα ανοιχτού κώδικα, καθώς μεταξύ άλλων το Linux και το BSD βασίστηκαν στην αρχιτεκτονική του. Από τον κώδικα και τα εγχειρίδια που έχουν ανακτηθεί από τις πρώτες εκδόσεις του UNIX εντός των Bell Labs, μέχρι τις πρόσφατες εκδόσεις του FreeBSD, θα εξετάσουμε τα διάφορα ορόσημα στην ανάπτυξη του UNIX, καθώς και το ρυθμό ανάπτυξής του διαχρονικά. Θα αντλήσουμε δε πολύτιμα μαθήματα για την ανάπτυξη λογισμικού γενικότερα.

Αλέξιος Ζάβρας

Αλέξιος Ζάβρας

Αλέξιος Ζάβρας
Ο Αλέξιος Ζάβρας είναι ο Senior Open Source Compliance Engineer της Intel Corp. Έχει διδακτορικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών, έχοντας φοιτήσει στο ΕΜΠ και στο University of Wisconsin – Madison, ενώ ασχολείται με το ΕΛ/ΛΑΚ απ’ το 1983, πριν ακόμα ιδρυθεί το GNU και εφευρεθεί ο όρος ‘ελεύθερο λογισμικό’. Δραστηριοποιείται σε πολλές κοινότητες του χώρου, ενώ έχει και εξίσου πολυετή εργασιακή εμπειρία με βάση το ΕΛ/ΛΑΚ, τόσο ως ελεύθερος επαγγελματίας καθώς και ως στέλεχος εταιριών και οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην ομιλία του, ο Αλέξης θα μας παρουσιάσει τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται μέσω ΕΛ/ΛΑΚ. Στη σημερινή εποχή, η ενασχόληση με ΕΛ/ΛΑΚ σε οποιαδήποτε μορφή συνιστά όλο και περισσότερο ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για εύρεση εργασίας. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της τάσης είναι ότι δεν περιορίζεται στο στενό αντικείμενο της ανάπτυξης κώδικα από προγραμματιστές, αλλά εξαπλώνεται και καλύπτει διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα γραφιστική σχεδίαση, συγγραφή και μετάφραση κειμένων τεκμηρίωσης, νομικές υπηρεσίες για αδειοδότηση λογισμικού, κ.ά. Βασιζόμενος στην εμπειρία του και με συγκεκριμένα παραδείγματα, θα αναλύσει ποικίλες επαγγελματικές διαδρομές και δραστηριότητες που ανοίγονται σε αυτούς που θα τολμήσουν…

Μανόλης Κατεβαίνης

Μανόλης Κατεβαίνης

Μανόλης Κατεβαίνης
Ο Μανόλης Κατεβαίνης είναι καθηγητής και εκ των κύριων οργανωτών του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI (CARV) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ έχει διατελέσει και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford των Η.Π.Α.. Γνωστός ως ο πρωτεργάτης στη δημιουργία του επεξεργαστή RISC-II (πρόδρομο του SPARC) στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, έχει διακριθεί με Βραβεία όπως το Βραβείο Διδακτορικής Διατριβής της ACM (1984) και το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας “Στέλιου Πηχωρίδη” (2015) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του HiPEAC, και μέλος της Academia Europaea. Τέλος έχει διατελέσει σύμβουλος σε εταιρείες όπως η DEC και η AMD, όπου συνέβαλε στο σχεδιασμό του Am29000 το 1984, ίσως απ’ τους δημοφιλέστερους επεξεργαστές RISC στην αγορά για την εποχή του και πρόδρομο του K5/K6. Εκτός από αρχιτεκτονική επεξεργαστών, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχιτεκτονική μεταγωγέων πακέτων και δικτύων υψηλής ταχύτητας, τα κλιμακώσιμα πολυπύρηνα συστήματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τα συστήματα VLSI κ.α. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Στην ομιλία του ο Κος. Κατεβαίνης θα μας παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής RISC, την ιστορία της ανάπτυξης του RISC-II, την εξέλιξη επεξεργαστών που ακολούθησαν αυτή την αρχιτεκτονική, και τις Ευρωπαϊκές δράσεις εδώ και μια πενταετία για Κέντρα Δεδομένων και Υπερυπολογιστές βελτιωμένων ενεργειακών επιδόσεων. Επίσης θα μας εισάγει στην αρχιτεκτονική RISC-V, μια ανοιχτή αρχιτεκτονική που στοχεύει να αποτελέσει το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη επεξεργαστών, με στήριξη από μεγάλες εταιρείες του χώρου, ερευνητικά κέντρα (μεταξύ των οποίων και το ΙΤΕ), και εθελοντές που συμμετέχουν στην ομάδα ανάπτυξής της. Οι επεξεργαστές RISC έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα και με τον καιρό υιοθετούνται ευρύτατα, από κινητά τηλέφωνα και δικτυακό εξοπλισμό, μέχρι υπερυπολογιστές όπως ο Sunway TaihuLight, ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο μέχρι το 2018.

Πιέρρος Παπαδέας

Πιέρρος Παπαδέας

Πιέρρος Παπαδέας
Ο Πιέρρος Παπαδέας εργάζεται στο Mozilla Foundation απ’ το 2007 ως Community Architect και απ’ το 2014 ως Open Innovation Strategist, ενώ υπήρξε και επικεφαλής στο Fedora Ambassadors Steering Committee την περίοδο 2010 – 2011. Mε μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση διεθνών έργων ανοιχτών τεχνολογιών και των αντίστοιχων κοινοτήτων, είναι ένας εκ των ιδρυτών του πρώτου Ελληνικού Hackerspace και του Libre Space Foundation. Η αγάπη του για το διάστημα είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή του στο SatNOGS, ένα δίκτυο σταθμών βάσης για επικοινωνία με δορυφόρους, βασισμένο σε ελεύθερο λογισμικό και hardware. Κατόπιν ως μέλος του Libre Space Foundation ήταν ο επιβλέπων της υλοποίησης του UPSat, του πρώτου δορυφόρου διεθνώς που υλοποιήθηκε με ανοιχτές τεχνολογίες και πλέον βρίσκεται στο διάστημα, και του πρώτου που υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο Πιέρρος θα μας παρουσιάσει την σύντομη ιστορία του Libre Space Foundation, τις προηγούμενες εμπειρίες της ομάδας σε έργα σχετικά με το διάστημα, πώς ξεκίνησε η συμμετοχή τους στον UPsat και την κατάσταση στην οποία βρήκαν το έργο, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τις διαδικασίες δοκιμών και πιστοποίησης που ανέπτυξαν, καθώς και τις διαδικασίες παράδοσής του. Θα παρουσιάσει επίσης την υπάρχουσα κατάσταση και διαχείριση του δορυφόρου, δυνατότητες συμμετοχής στο έργο και σκέψεις για μελλοντικά αντίστοιχα ανοιχτά έργα στο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα αναλυθούν επίσης οι προκλήσεις και δυσκολίες που συνεπάγονται της χρήσης ανοιχτών τεχνολογιών στη διαστημική βιομηχανία.